Хор Свято-Миколаївської церкви Острога – учасник XIV Всеукраїнського фестивалю різдвяних піснеспівів

Фото В. Петрука

ostroh-cerkva.rv.ua

В Острозі колядувало 70 колективів з усієї України

Творчі колективи з усієї України завітали до Острога, щоб прославити Новонародженого Бога.

XIV Всеукраїнський фестиваль різдвяних піснеспівів, приурочений до 100-річчя Дня Соборності України, відбувся у Студентсько-викладацькому храмі преп. Федора Острозького при НаУОА в суботу, 26 січня. У фестивалі взяло участь 70 колективів (загальна кількість учасників – 840 осіб), що стало новим рекордом України.

Розпочався фестиваль із ранкового подячного молебню, який відслужив настоятель храму, отець Василь (Жуковський). О 10:00 відбулося відкриття. Під час нього виступили ректор Рівненської духовної семінарії, протоієрей Віталій Лотоцький, ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник, перший заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір, заступниця Острозького міського голови Оксана Ситницька, заступниця начальника управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації Ольга Ладюк, настоятель храму преп. Федора Острозького при НаУОА о. Василь Жуковський.

«Напевно, жодна народність не має такого багатства колядок, як українці. Коляда чи не найкраще засвідчує, як віра і християнські моральні цінності близькі душі кожного з нас. Нехай сьогодні в устах усіх співців, колядників і віншувальників назавжди буде прославлене ім’я Господа, бо в Його славі, у Його величі кожен стає оновленим творінням, здобуває підтримку і силу долати різні життєві труднощі», – відзначив Віталій Лотоцький

Віталій Ундір, який традиційно відвідує щорічні фестивалі, наголосив на надзвичайній єднальній силі заходу, побажав спокою в душах, а Україні – миру та єдності.

«Будь-яка мрія посильна, коли є спільна молитва», – уважає Віталій Олександрович.

Ректор НаУОА Ігор Пасічник не тільки привітав гостей, а й повідомив, що, як і щороку, установлює особисті премії за найкраще виконання різдвяних піснеспівів. Оцінювало виступи учасників фестивалю журі в такому складі: Василь Жуковський, Микола Федоришин, Ольга Ладюк і Світлана Панченко.

Розпочалася концертна програма зі співу господарів – хорового колективу НаУОА (керівник – Юлія Гефтер), який виконав композиції «Радуйся, земле, Коляда іде!», «Спи, Ісусе, спи», «Щедрик». Наступними виступали вихованці недільної школи римо-католицької парафії Успіння Пресвятої Діви Марії Острога. Діти виконали колядки польською та українською мовами. Принагідно відзначимо, що з колективом колядували органістка Олена Белявська і настоятель костелу.

Від Острога на фестивалі також виступали зразковий дитячий ансамбль народної пісні «Співаночка» (керівник – Інна Хмарук, концертмейстер – Віталій Хмарук), ансамбль баяністів і акордеоністів Острозької ДШМ (керівник – Юлія Гефтер), хор Свято-Миколаївського храму (регент – Олена Зелінська), родинний квартет у складі Дарини й Олексія Паюків, Діани й Аліни Онищуків(Острозька ДШМ, клас викладача Наталії Бондар), хор Євангельських християн-баптистів церкви «Спасіння» (регент – Алла Боганець). Окремі номери представили вихованці Острозької ДШМ Марія Червякова – фортепіано (клас викладача Наталії Остренко); Олег Савчук – бандура (клас викладача Наталії Бондар).

Острозький район представляв дитячий хор Оженинської дитячої музичної школи (керівник – Олеся Луцюк) і народний аматорський колектив СГПП «Розвазьке» (керівник – Віталій Хмарук).

Загалом участь у фестивалі взяли творчі колективи з Рівненської, Волинської, Хмельницької, Тернопільської, Кіровоградської, Одеської, Луганської та Донецької областей.

Одним із найбільш пам’ятних виступів став спів хору духівництва «Анафора» Рівненсько-Острозької єпархії (регент – Ольга Тимків). Крім відомих піснеспівів, священнослужителі виконали колядку грецькою мовою.

Театральний гурток «Палаючі серця» Грушвицького БК (Рівненький р-н Рівненської обл.) показав вертеп із жидом, Іродом, ангелом, мудрецями та козаком. Вокальний ансамбль «Веселка» Рівненської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 5 ім. О. Борисенка також віншував острожан і гостей від імені театралізованих персонажів.

Наприкінці присутніх чекали відеовиступи від учасників із дальніх областей – Донеччини, Луганщини, Одещини. Загалом свої відеопривітання прислали майже 20 колективів.

Після завершення творчих виступів журі підбило підсумки та вручило сертифікати від Ігоря Пасічника. Відзнаку та сертифікат на 500 грн. отримав хор ЄХБ церкви «Спасіння» м. Острог. По тисячі гривень уручили родинному ансамблю у складі Світлани, Анни та Тетяни Олійників Полонської ЗОШ І–ІІІ ступенів №2 (м. Полонне Хмельницької обл.)та Народному художньо-фольклорному колективу «Джерельце» Олександрівського районного центру дитячої та юнацької творчості (смт. Олександрівка Кіровоградської обл.). За найкраще хорове виконання 5000 грн. отримав колектив Римо-католицької парафії Успіння Пресвятої Діви Марії м. Острог. Гран-прі фестивалю (2000 грн.) Василь Жуковський уручив Народній дитячо-юнацькій хоровій капелі «Журавлик» Кам’янець-Подільської міської дитячої хорової школи та МБК (керівник і диригент – Іван Нетеча).

Після нагородження Олена Белявська, органістка костелу Успіння Пресвятої Діви Марії, розповіла, що їхній виступ був дещо спонтанний, адже запрошення виступити на фестивалі отримали після зимових канікул.

«Я запитала дітей недільної школи, чи вони хочуть заспівати в храмі, прославити Бога, і ці малюки сказали: «Так!». Не просто погодилися, а зробили це радісно і піднесено, з такою енергією! Ми колядували не для того, щоби щось отримати, а прославити Бога, представити свою парафію. Бажаю, щоб ви були, як ті діти, щоб коли вас запитають, чи хочете прославити Бога, ви не замислюючись сказали «так»», – побажала пані Олена.

На завершення хор римо-католицької парафії Успіння Пресвятої Діви Марії виконав колядку «Бог ся рождає».

Крім концерту, Олександр Шустерук зафіксував в Острозькій академії новий рекорд України, а капела «Журавлик» подарувала кілька вокальних композицій.

«Сьогодні я отримав надзвичайну насолоду. Певен, кожен із присутніх (а люди тут сидять із ранечку) отримав те, що сьогодні набажали нам колядники. І так ми житимемо, житиме наша Україна цілий рік», – підсумував Микола Федоришин, член музичного журі фестивалю.

Джерело: https://ostrog.rayon.in.ua/news/122006-v-ostrozi-koliaduvalo-70-kolektiviv-z-usieyi-ukrayini?fbclid=IwAR15KQqBl2zzDR-2gDa5wmUbfpbJDn5NrZxSPfc4-XvuKUZ1Tjwvf0BCK-0

На фестивалі різдвяних піснеспівів в Острозькій академії встановили новий рекорд України

У студентсько-викладацькому храмі преп. Федора Острозького Національного університету “Острозька академія” 26 січня відбувся XIV Всеукраїнський фестиваль різдвяних піснеспівів. 

Цьогоріч колядували та щедрували на фестивалі сімдесят учасників з усіх регіонів України, серед яких хорові та родинні колективи, ансамблі, театральні гуртки, сольні виконавці, звучали також і музичні композиції на різдвяну тематику. Крім цього, присутні мали можливість побачити відеопривітання від учасників Донеччини, які в силу обставин не змогли приїхати на фестиваль.

Родзинкою цьогорічного фестивалю різдяних піснеспівів стало встановлення рекорду України у категорії “Масові заходи” за найширше представлення християнських релігійних конфесій України та світських творчих колективів у прославленні Новонародженого Ісуса Христа. До слова, це вже дев'ятий рекорд України, встановлений Національним університетом “Острозька академія”.

“Українці, як одна із найпісенніших націй у світі, здавна славлять Новонародженого Богомладенця Ісуса дзвінкими різдвяними піснеспівами — колядками і щедрівками. Щоб прославити новонародженого Ісуса Христа, сьогодні у нашому храмі ми проводимо вже вчотирнадцяте всеукраїнський фестиваль різдвяних піснеспівів. Колись мудреці зі Сходу за покликом незвичайної зірки прийшли до Віфлеєму і принесли Новонародженому Ісусу Христу свої дари: золото, ладан і миро. Так і сьогодні до Острога, нашої духовної столиці, до студентсько-викладацького храму Острозької академії, прибули колядники зі всієї України, принесли своє дзвінкоголосся і тепло сердець. Наша сьогоднішня подія має декілька цілей. Найперше — це прославити новонародженого Ісуса Христа. По друге, запросити до цього віншування рекордну кількість колядників з усієї України: дітей і дорослих. По третє, закликати представників різних християнських конфесій — православних, католиків, протестантів, об'єднатися у спільній різдвяній радості. На наше запрошення відгукнулася надзвичайно велика кількість колядників — 770 учасників і 70 колективів з усієї України. Особливістю нашого фестивалю є те, що він проводиться в умовах створення єдиної помісної автокефальної православної церкви України, в умовах отримання нею Томосу. Ми дякуємо учасникам фестивалю, його меценатам, організатором, віншувальникам, членам артистичної комісії, ведучим і всім присутнім на цьому піднесеному, радісному святі. Нехай Господь рясно благословить його проведення і кожного з нас”, — зазначив у вітальному слові організатор фестивалю, настоятель студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького, протоієрей Василь Жуковський.

Усі учасники отримали Першокнигу — Біблію, дипломи та солодощі. Крім цього, деяких із них спеціальним грошовим подарунком нагородив ректор Острозької академії Ігор Пасічник. Зокрема, сертифікат за найкраще хорове виконання на 5 тис. грн. отримав колектив Римо-католицької парафії Успіння Пресвятої Діви Марії (м. Острог Рівненської області), сертифікати на 1 тис. грн. за найкраще виконання різдвяних піснеспівів отримали народний художній фольклорний колектив «Джерельце» Олександрівського районного центру дитячої та юнацької творчості (смт. Олександрівка Кіровоградської області, керівник: Любов Халецька) і родинний ансамбль у складі Світлани, Анни та Тетяни Олійників Полонської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 (м. Полонне Хмельницької області, керівник: Тетяна Приймак), а сертифікат на 500 грн. отримав хор Євангельських Християн Баптистів Церкви «Спасіння» (м. Острог Рівненської області).

“Участь у цьому фестивалі — це передусім виховання у нашого молодого покоління духовних та патріотичних цінностей. Діти дуже люблять колядувати, адже цим ми прославляємо Бога і примножуємо наші традиції. Кожного року ми розширюємо свій репертуар новими різдвяними піснеспівами. Колядки і щедрівки — це духовна скарбниця України”, — поділилася враженнями керівник зразкового художнього хорового колективу “Співаночка” Рівненської класичної гімназії “Престиж” Ірина Нагорна.

Джерело: https://www.oa.edu.ua/ua/info/news/2019/26-01-01

Розклад богослужінь

29 березня 2024 р. - П'ятниця.
17.00. Вечірня з чином Пасії.

30 березня 2024 р. - Субота.
Поминання померлих.
9.00. Літургія. ПАНАХИДА.
17.00. Вечірня.

31 березня 2024 р. - Неділя.
2-га неділя Великого посту. Глас 2. Свт. Григорія Палами.
9.00. Літургія. Молебень.
Поминання спочилих (ПАНАХИДА) не звершується.

 

Цікаво та актуально

 

  

 

 

 

Банківський рахунок Релігійної громади Свято-Миколаївської парафії (01 липня 2020 р.)
 
 



Збір коштів