Вітаємо зі святом Трійці!

Слава Ісусу Христу!
Дорогі брати і сестри!

Після вознесіння Ісуса Христа настав десятий день – це був п’ятдесятий день після Воскресіння Христового. У євреїв було велике свято П’ятидесятниці в пам’ять Синайського законодавства. Всі апостоли разом з іншими учнями Христовими та іншими віруючими одностайно перебували в одній світлиці в Єрусалимі.

Була третя година дня за єврейським часом, тобто, за нашим часом – дев’ята година ранку. Раптом зчинився шум з неба, ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де перебували учні Христові. І з’явилися вогненні язики і спочили (зупинилися) по одному на кожному з них. Всі сповнилися Духа Святого і стали славити Бога різними мовами, яких раніше не знали.

Так Дух Святий, за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів у вигляді вогненних язиків, на знак того, що Він дав апостолам здатність і силу для проповіді Христового вчення всім народам; зійшов же у вигляді вогню на знак того, що має силу спалювати гріхи й очищати, освячувати й зігрівати душі.

В Єрусалимі в цей час було багато євреїв, які прийшли з різних країн на свято. Апостоли вийшли до них і стали проповідувати на їх рідних мовах воскреслого Христа. Проповідь так подіяла на тих, хто слухав її, що багато хто повірив і стали питати: «Що ж нам робити?» Петро відповів їм: «Покайтеся і хрестіться в ім’я Ісуса Христа на прощення ваших гріхів, тоді і ви отримаєте дар Святого Духа»

Таких, що увірували в Христа і охоче прийняли хрещення, виявилося того дня близько трьох тисяч чоловік. Таким чином, почало будуватися на землі Царство Боже, тобто Церква Христова.

Дорогі брати і сестри! Бог є один, а водночас він є Богом Отцем, Богом Сином і Богом Духом Святим. Церква сьогодні ставить перед нами цю важливу церковну таємницю. Це спільнота трьох Божих осіб, яка практично неможлива для усвідомлення людським розумом. Тому що, коли починаємо говорити про Святу Трійцю, людині було б краще мовчати перед цією величчю всемогутнього Бога, перед тим, ким є Господь для нас людей.

Тому нам, на це велике свято Пресвятої Трійці варто задуматися над темою таємниці Пресвятої Трійці. Саме слово «таємниця» вже говорить про те, що в ній є щось приховане від людини, яка, вірячи в неї, має набагато більше заслуг, ніж мала би, якби досконало все знала, бо тоді віри, як такої, вже б не було потрібно.

На перший погляд, таємниця Пресвятої Трійці, здається, є цілковито відірваної від людського життя. Бо якщо ми щось не можемо зрозуміти, скаже нам сьогоднішня людина, навіщо тоді старатися, навіщо щось вчиняти в тому сенсі, щоби хоча б в якійсь мірі пробувати зрозуміти цю спільноту – Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого. Однак Трійця Пресвята стає завжди перед нами. Коли починаємо молитися, то ставимо на собі знак хреста і кажемо слова: «В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь». У Символі віри ми стверджуємо, що Ісус Христос - це Бог від Бога, світло від світла, Бог істинний від Бога істинного, народжений, несотворений, єдиносущий з Отцем. Ми тим самим закликаємо на допомогу заступництво Пресвятої Трійці і також, як християни, підтверджуємо найкоротше визнання Віри, що ми віримо в Бога єдиного в трьох особах.

Ви, мабуть, неодноразово чули розповідь про хлопчину, який, сидячи на березі моря, хотів перечерпати з нього воду в інше місце. Коли на це надійшов святий Августин і поцікавився його дитячим захопленням, то пояснив дитині, що це неможливо, тоді хлопчик відповів йому: «Так, як цю воду не можна перечерпати з моря в інше місце, так неможливо і досконало зрозуміти святу Тайну Пресвятої Трійці». Тоді святий Августин зрозумів, що в такий спосіб Господь Бог через малу дитину дав йому відповідь на питання, яке його турбувало. Однак, наскільки це доступно нашому людському розумові, свята Церква навчає нас правди віри в Пресвяту Трійцю.

Говорячи про Трійцю, ми маємо на увазі, що Бог один, але в трьох Особах: Отець, Син і Святий Дух. Про те, що Бог є в трьох Особах, ми знаємо тільки тому, що Він сам нам це відкрив. Якби Він цього нам не відкрив, то людина своїми силами ніколи б не змогла додуматися до цієї реальності, яка перевершує здатності її розуму. У Новому Завіті є чимало місць, де більш-менш явно йдеться про Трійцю. Найвідоміший з цих уривків – це кінець Євангелії від Матвія: «Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа». (28:19–20.)

Отже, трьом особам Пресвятої Тройці завдячуємо всім, що ми є, що маємо і чого сподіваємось. Тому з вдячності величаємо триєдиного Бога, любимо Його, служимо Йому через молитву і служіння ближнім, і не тільки гарними словами і піснями, а нашим життям віддаємо честь і славу Пресвятій Тройці тут — на землі, щоб знайти місце в небі, де будемо її оглядати й любити у всій вічності.

Дорогі брати і сестри! Цієї світлої днини разом зі свіжою зеленню в наші домівки входить мир та висока Божа благодать. Людські серця наповнюються добром, любов’ю, щирістю і всепрощенням, а ми намагаємося дарувати увагу та душевне тепло всім, хто поряд.

Це величне свято є торжеством віри у Бога, духовності та моральності. Свято Трійці надає всім нам силу жити, боротися зі злом, бути впевненим, що правда та любов завжди перемагають, що віра творить чудеса.

Я щиро вітаю Вас, дорогі парафіяни, Ваші родини з одним з найвеличніших християнських свят - святом Трійці! Бажаю, щоб Дух Святий надихав всіх вас на добрі та жертовні справи, наповнював серця любов’ю до ближніх, дарував кожному бажання виконувати Божу волю, ніс щастя від Бога. Нехай Господня благодать та сила Духа Святого перебуває з вами щоденно! Амінь!

Благочинний Острозького району,
настоятель Свято-Миколаївської церкви УПЦ КП
прот. Юрій Лукашик

 

  Розклад богослужінь

7 грудня 2019 р. - Субота.
17.00. Вечірня.

8 грудня 2019 р. - Неділя.
Неділя 25-та після П'ятидесятниці. Глас 8.  Відання свята Введення в храм Пресвятої Богородиці.
9.00. Літургія. Сповідь. Причастя.

 

  

 

 

 





Збір коштів