Акафіст до Миколая Чудотворця

Кондак 1
Чудотворче дивний і преславний угод­нику Божий, святителю Миколаю. Тебе, що всьому світові виливаєш дорогоцінне й не­зміряне море чудес, з любов'ю вихваляємо. А ти, що маєш дерзновення до Господа, від усяких напастей визволяй нас, щоб ми ви­голошували тобі: радуйся, Миколаю, вели­кий чудотворче.
Ікос 1
Бувши за природою людиною земною, ти, святителю Миколаю, явив себе подіб­ним до ангела благоплідною природою твоєї душі. Тому й звикли всі співати тобі так:
Радуйся, від утроби материної очище­ний;
Радуйся, до кончини життя Богові при­значений;
Радуйся, бо родженням своїм батьків здивував ти;
Радуйся, бо після родження відразу силу душевну показав ти;
Радуйся, саде на землі, обіцяний Богом;
Ра­дуйся, квіте, Богом посаджений;
Радуйся, доброплідна лозо винограду Христового;
Радуйся, дерево чудоточиве в раю Ісусовому;
Радуйся, лілеє райського вирощування;
Радуйся, миро Христових пахощів;
Радуй­ся, бо ти ридання припиняєш;
Радуйся, бо ти радість подаєш.
Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.

Читати далі

Молитви до святого Миколая Чудотворця

Всеблагий отче Миколаю, великий і предивний чудотворче! Ти своїми молитвами лікував усяку недугу і болість, ти своїм заступництвом визволяв від певної смерти, ти своєю опікою відганяв біду. Щиро благаю тебе, скорого утішителя тих, хто в горі й потребах нинішнього життя: поспіши й до мене зі своєю поміччю, захисти мене і всіх людей від вогню й води, від голоду й пошести, від тяжкої хвороби і несподіваної смерти. Охороняй мене все життя, особливо ж у страшну хвилину переходу з дочасного життя до вічности. Захисти мене тоді щитом твоєї молитви перед справедливим гнівом Христа Бога і допоможи мені, щоб я сподобився (-лася) навіки разом з тобою прославляти і величати Боже милосердя. Амінь.

Читати далі

Житія святих. Миколай Чудотворець.

Житія святих. Миколай Чудотворець. Відео.

Читати далі

22 травня (н.ст.) - Перенесення мощей Святителя Миколая

В XI сторіччі грецька імперія зазнавала лихоліття. Турки спустошували її володіння в Малій Азії, розоряли міста і села, вбиваючи їх мешканців, та супроводжували свої жорстокості паплюженням святих храмів, мощів, ікон і книг. Мусульмани намірялися знищити мощі святителя Миколая, глибоко шанованого всім християнським світом. В 792 році каліф Аарон Аль-Рашид послав начальника флоту Хумейда пограбувати острів Родос. Спустошивши цей острів, Хумейд подався в Мири Лікійські з наміром розорити гробницю святителя Миколая. Але замість неї він поруйнував іншу, яка була поруч з гробницею Святителя. Тільки-но святотатці встигли це зробити, як на морі піднялася страшна буря і майже всі судна були розбиті.

Опоганення святинь обурювало не лише східних, але й західних християн. Особливо побоювалися за мощі святителя Миколая християни в Італії, серед яких було багато греків. Мешканці міста Бар, розташованого на березі Адріатичного моря, вирішили врятувати мощі святителя Миколая.

Читати далі

Миколаївська виставка у музеї

15 травня 2012 р. до Міжнародного дня музеїв і свята Перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая (22 травня) у Музеї Волинської ікони відкрилася виставка «Образ Святого Миколая Чудотворця в іконописі, стародруках, металопластиці і декоративно-прикладному мистецтві 17—19 століть». У заході взяв участь інспектор з питань місійної діяльності Управління Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату протоієрей Юрій Близнюк. Уривок із сюжету Волинської обласної державної телерадіокомпанії.

Читати далі

Свято Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця

Серед багатьох празників на честь святих, що їх пам'ять відзна­чаємо в нашому церковному році, на окрему увагу заслуговує празник святого Миколая. Святого Отця Миколая з давніх-давен наш народ дуже поважав. Не було в нас ні однієї хати на Рідних Землях, у якій би не було ікони святого Миколая. Вона майже завжди видніється обіч намісних ікон у церквах. Наш народ по­читає його, наче свого національного святого.

І хоч від його смерті минуло понад півтори тисячі літ, та все-таки він через свою добродійну любов і щедре милосердя вічно живе в серцях мільйонів людей. А його любов до ближнього кожного разу символічно відживає у дні його празника по цілому світу, коли він тисячі й тисячі дітей обдаровує своїми дарунками. Таємниця його великого й постійного культу серед усіх християнських народів полягає у тому, що він для всіх став символом жертвенної любові ближнього та співчутливого милосердя. Про це свідчать історія його культу та ревне почитання його ікон.

Читати далі

СВЯТИТЕЛЬ МИКОЛАЙ, АРХІЄПИСКОП МИР ЛІКІЙСЬКИХ, ЧУДОТВОРЕЦЬ

Святитель Миколай народився в місті Патарі Лікійської області. Він був єдиним сином благочестивих батьків Феофана і Нони, що дали обітницю присвятити його Богу. Плід довгих молитов до Господа бездітних батьків, немовля Миколай з дня свого народження явило людям світло майбутньої своєї слави великого чудотворця. Мати його, Нона, після пологів відразу зцілилася від хвороби. Новонароджене немовля ще в купелі хрещення простояло на ногах три години, ніким не підтримуваний, віддаючи цим честь Пресвятій Трійці.

З дитячих років Миколай досягав успіху у вивченні Божественного Писання; вдень він не виходив з храму, а вночі молився і читав книги. Дядько його, єпископ Патарський Миколай, радіючи духовним успіхам і високому благочестю племінника звів Миколая в сан священика, зробивши його своїм помічником і доручивши йому говорити повчання пастві. Служивши Господу, хлопець горів духом, а досвідченістю в питаннях віри був подібний до старця, чим викликав здивування і глибоку повагу віруючих.

Читати далі

Розклад богослужінь

18 - 21 березня 2024 р. - Понеділок-Четвер.
17.00.  Велике повечір’я з читанням Покаянного канону 
прп. Андрія Критського.

22 березня 2024 р. - П'ятниця.
17.00. Вечірня з чином Пасії.

23 березня 2024 р. - Субота.
17.00. Вечірня.

24 березня 2024 р. - Неділя.
1-ша неділя Великого посту.Торжество Православ'я. Глас 1. 

9.00. Літургія. Молебень. Панахида.

 

 

Цікаво та актуально

 

  

 

 

 

Банківський рахунок Релігійної громади Свято-Миколаївської парафії (01 липня 2020 р.)
 
 



Збір коштів