ПРЕОБРАЖЕННЯ ГОСПОДНЄ 

«Господь преобразився не без причини, але щоб показати нам майбутнє преображення єства нашого і майбутнє Своє пришестя на хмарах у славі з ангелами».

святитель Іоанн Златоуст

19 серпня відзначають свято Преображення Господнього або Яблучний Спас. У цей день за древнім церковним звичаєм, в знак подяки за щедрий врожай, святять груші, яблука, виноград, мед, обжинкові вінки, або колосся жита та пшениці.

Свято встановлене у пам’ять преображення Ісуса Христа перед учнями на горі Фавор, про що розповідають три євангелисти – Матвій, Марко і Лука. Як описують Євангелія, незадовго до свого розп’яття Ісус Христос, взявши з Собою трьох учнів Петра і братів Заведеєвих, Якова та Івана, вирушив з Кесарії Філіппової в межі Галілеї. Зупинившись біля гори Фавор, що підноситься над пагорбами Галілеї, Ісус став молитися. Стомившись, апостоли заснули, як сказано в Євангелії: «Петро та приявні з ним були зморені сном». Прокинувшись, вони побачили, що Ісус Христос преобразився: Він стояв оточений яскравим сяйвом: обличчя Його сяяло, як сонце, одяг зробився білішим від снігу і блищав, як світло. Поруч з Ним стояли два найшанованіші старозавітні пророки – Мойсей та Ілля, які розмовляли з Господом про Його близький відхід. Далі Євангеліє оповідає про те, що співрозмовників осінила біла хмара, з якої пролунав голос Божий: «Це – Син Мій улюблений, Його слухайте». Бачення зникло. Учні в страху попадали на землю. Ісус Христос підійшов до них, торкнувся їх і сказав: Встаньте, не бійтеся». Учні тоді встали і побачили Ісуса вже у звичайному вигляді. Разом з Ісусом Христом вони спустилися з гори і до ранку повернулися в Капернаум. Христос наказав нікому не розповідати про те, що вони бачили до тих пір, поки Він не воскресне з мертвих.

Вважається, що свято Преображення нагадує людям про необхідність їх, за Божим провідництвом і участю, духовного преображення. Церква вчить, що Своїм Преображенням Спаситель дозволив людям на власні очі побачити всю повноту того Преображення, яке очікує людину в Царстві Божому. Христос готував учнів до Своєї смерті, вони повинні побачити Його у славі, щоб не похитнутися у вірі в часі випробувань.

У момент преображення Господь дав можливість трьом апостолам побачити єднання двох природ у Христі: Божественної і людської. Господь преобразився, залишаючись людиною. І той вигляд преображений, просвітлений, який побачили учні – це є той ідеал, до чого покликана кожна людина. Християнин має бути носієм цього Божественного світла. Якщо Господь це світло несе по Своїй природі, то він просвітлює кожну людину, якщо вона відкриває себе для цього світла. Недаремно Господь в Євангелії називає своїх учнів: «Ви – світло для світу», порівнює їх зі світильниками, які ставляться на високому місці, щоб світити.

Свято Преображення нагадує нам, християнам, про те, що ми маємо бути такими світильниками. Зрозуміло, що не кожен з нас в силу своїх гріхів може бути досконалим і не кожен здатен так світити, як потрібно. Але кожен з нас повинен прагнути до цього, щоб дійсно бути світильником віри, любові і жертовних справ.

ostroh-cerkva.rv.ua

Розклад богослужінь

28 травня 2022 р. - Субота.
17.00. Вечірня.

29 травня 2022 р. - Неділя.
6-та неділя після Пасхи, про сліпого. Глас 5. 
8.00. Літургія. Молебень. Панахида.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Банківський рахунок Релігійної громади Свято-Миколаївської парафії (01 липня 2020 р.)
 
 



Збір коштів