Проповідь настоятеля


Слава Ісусу  Христу!  
Дорогі брати і сестри!

З понеділка, 11 червня, розпочався Петрів пiст або, як кажуть у народі, Петрівка. Цей піст наступає через тиждень після П’ятидесятниці і триває до свята апостолів Петра й Павла, що їх пам'ять святкуємо 12 липня. Петрів пiст був встановлений ще в давнину на спомин про трагічну долю цих видатних проповідників Христового вчення, перший з яких був розіп’ятий, а другий – обезголовлений. Тривалість посту кожного року різна, він може бути довший або коротший, бо початок посту залежить від дати святкування Пасхи, а завершення - припадає на один i той самий день.

Про цей пiст згадується ще в Апостольських постановах: «Після П’ятидесятниці святкуйте одну седмицю, а потім постіться». Спочатку Петрів піст був встановлений для тих, хто з якихось причин не мiг постити перед Великоднем. Для них піст розпочинався відразу після завершення циклу великодніх святкувань, тобто через тиждень після дня Святої Трiйці.

Але вже у IV ст. цього посту стали дотримуватися всі християни і він почав асоціюватися з подвигами святих апостолів Петра і Павла,  «Після тривалого свята П’ятидесятниці піст особливо необхідний, щоб подвигом його очистити думки і зробитися гідними дарів Святого Духа», – писав святий Лев Великий.

Остаточно Петрів піст затвердився після того, як у Константинополі і Римі були побудовані храми в ім’я апостолів Петра і Павла, які посідають особливе місце серед інших учеників Христа. Освячення константинопольського храму відбулося в день пам’яті апостолів 29 червня, за новим стилем – 12 липня. Відтоді цей день став особливо урочистим і на Сході, і на Заході, а в Православній Церкві утвердилося приготування благочестивих християн до цього свята постом і молитвою.

Є такий вислів, що піст і молитва – це два стовпи віри, які піднімають християнина в Царство Небесне. Церква з давніх часів підкреслювала значення посту, як зцілення від усіх плотських пристрастей. Тому уникати посту, утримання у їжі, не потрібно. Так само не потрібно дивитись на піст, як на засіб для оздоровлення тіла, бо постячись тілесно ми повинні поститися духовно. Церква наголошує, що обмеження в їжі без дотримання Божих заповідей, без молитви не є постом у повній мірі. Тому наші молитви протягом посту повинні бути простими, щирими і розумними, тоді і піст буде таким самим – простим, щирим і розумним.

Справжній піст – це читання Святого Письма, це роздуми над своїм життям, щире покаяння та навернення до Бога, це добрі вчинки та вчинки милосердя. Такий піст очищає наше серце та робить його гідним пристановищем Святого Духа. Піст і молитва допомагають нам жити не в крайнощах, а знайти Божу волю в житті, яка примирить наше серце та покаже правдиві цінності. Як казав Іоан Золотоустий, «піст з вірою багато додає міцності, тому що навчає великому любомудрію, людину робить Ангелом, та й ще зміцнює проти сил безтілесних... Той, хто молиться, як належить, і при цьому поститься, не багато потребує; а хто не багато потребує, той не буде грошолюбний; а хто не грошолюбний, той любить подавати милостиню. Хто поститься, той стає легким й окриляється, і з бадьорим духом молиться, угашає злі похоті, умилостивлює Бога й смиряє гордовитий дух свій. Тому й апостоли майже завжди постились».

Отож, у час Петрового посту, дорогі брати і сестри, дослухайтесь до Божого Слова, не робіть злих вчинків, старайтесь більше працювати над собою, ходити до церкви. Бо головний сенс будь-якого церковного посту полягає в тому, щоб утримуватися від всього, що віддаляє нас від Бога. Тому тільки через подолання власних гріхів, боротьбу з ними ми на власному досвіді можемо дізнатися про те, що ж таке духовне життя.

Вступаючи у час Петрового посту, будемо просити Божої милості простити наші гріхи та змінити наше життя, будемо надіятись, що з Божою допомогою ми наблизимось ще на одну сходинку вище до Царства Небесного. Амінь!

Благочинний Острозького району,
настоятель Свято-Миколаївської церкви УПЦ КП
прот. Юрій Лукашик

Розклад богослужінь

9 липня 2022 р. - Субота.
17.00. Вечірня.

10 липня 2022 р. - Неділя.
4-та неділя після П'ятдесятниці. Глас 3.
9.00. Літургія. Молебень. Панахида.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Банківський рахунок Релігійної громади Свято-Миколаївської парафії (01 липня 2020 р.)
 
 



Збір коштів