Розклад богослужінь

19 грудня 2017 р. - Вівторок.
Святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця.
9.00. Літургія. Сповідь. Причастя.

24 грудня 2017 р. - Неділя.
Неділя 29-та після П'ятидесятниці, праотців. Глас 4. 
Прп. Даниїла, Прп. Никона Сухого, Мч. Миракса, Мчч. Акепсія та Аїфала. Прп. Луки стовпника.
9.00. Літургія. Сповідь. Причастя. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Збір коштів


Звернення настоятеля храму

 

Слава Ісусу Христу!
Вельмишановні брати та сестри, 
гості нашого сайту!

Вітаємо Вас на Інтернет-сторінці 
Свято-Миколаївської церкви м. Острога

Метою створення сайту стало наше намагання інформувати відвідувачів про діяльність громади та історію її створення, про покровителя нашого храму – Св.Миколая-Чудотворця, про людей, які доклали багато зусиль та здоров’я на відновлення Богослужінь у невеличкій капличці, яка ще донедавна служила місцем молитви та слави Всевишньому. Будемо також розповідати про фундаторів нашого храму, які трудяться на славу Божу. На сторінці сайту Ви можете ознайомитися з парафіяльними новинами, з розкладом богослужінь, бо не завжди є час та можливість приходити до церкви щонеділі і в свята.

Важливим  для нас є інформування широкого кола людей про хід  будівництва  нового храму – Свято-Миколаївської церкви, яку ми відновлюємо із забуття – першого православного храму у м. Острозі, побудованого у сер. ХІV ст.

Чим відрізняється наш час від середньовіччя? Відмінностей є багато, але саме у ті далекі часи історія Острога ряснить не лише просвітниками, а й жертводавцями, які будували храми не лише у містах, але й у душах і увійшли в історію як подвижники церкви.

І сьогодні, через багато століть, жертовність та віра залишаються вкрай важливими  для спасіння людської душі. Саме тому ми звертаємось до всіх небайдужих християн з проханням долучитись до спільної праці – будівництва Церкви. Пройдуть роки, століття, а  храм, до спорудження якого Ви внесете свою частку, буде свідченням вашої жертовності, і Ваші імена будуть згадуватись перед престолом Всевишнього кожного богослужіння. Бо, як каже апостол Павло, «хто  скупо сіє – той скупо жатиме, а хто сіє щедро – той щедро жатиме… Бо що людина посіє, то пожне. І хто сіє для власного тіла свого, той від тіла тління пожне. А хто сіє для духа, той від духа пожне життя вічне».

Від імені громади
з молитовною подякою,
Благочинний Острозького району,
настоятель  Свято-Миколаївської церкви УПЦ КП
прот. Юрій Лукашик

 

 

 

 

 

Проповідь о.Юрія на свято Різдва Пресвятої Богородиці

Слава Ісусу Христу!
Дорогі брати і сестри!

Сьогодні, 21 вересня, ми звершуємо свято, яке входить до числа найбільших  дванадесятих у православному християнстві – Різдво Пресвятої Богородиці і Приснодіви Марії. Саме цей день розпочинає річне коло церковних свят, яке починається з відзначення приходу в світ Матері нашого Спасителя.

Як видно зі слів тропаря – це свято особливо радісне і важливе. Радісне, бо це день народження Божої Матері і Владичиці неба й землі. Важливе, бо доводить велику правду святої віри у богоматеринство Пречистої Діви Марії, з якої «засіяло Сонце Правди, Христос Бог наш».

Читати далі

Проповідь настоятеля храму прот. Юрія Лукашика у День Святих Первоверховних апостолів Петра і Павла

12 липня православні християни відзначили одне з п`яти великих свят - День святих славних і всехвальних апостолів Петра і Павла. Цього дня завершився і Петрів піст, що передував цьому святу.

Дивіться відео.

Читати далі

Проповідь настоятеля на початок Петрівського посту

З понеділка, 11 червня, розпочався Петрів пiст або, як кажуть у народі, Петрівка. Цей піст наступає через тиждень після П’ятидесятниці і триває до свята апостолів Петра й Павла, що їх пам'ять святкуємо 12 липня. Петрів пiст був встановлений ще в давнину на спомин про трагічну долю цих видатних проповідників Христового вчення, перший з яких був розіп’ятий, а другий – обезголовлений. Тривалість посту кожного року різна, він може бути довший або коротший, бо початок посту залежить від дати святкування Пасхи, а завершення - припадає на один i той самий день.

Про цей пiст згадується ще в Апостольських постановах: «Після П’ятидесятниці святкуйте одну седмицю, а потім постіться». Спочатку Петрів піст був встановлений для тих, хто з якихось причин не мiг постити перед Великоднем. Для них піст розпочинався відразу після завершення циклу великодніх святкувань, тобто через тиждень після дня Святої Трiйці.

Читати далі

Вітання настоятеля з Христовим воскресінням

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Дорогі брати і сестри!

Одним із найбільших свят нашого церковного року є радісне і урочисте свято Світлого Христового Воскресіння. Його ще називають Пасхою, тобто Днем, коли здійснився наш перехід від смерті до життя і від землі до неба. Всі ми, святкуючи Пасху, радіємо  визволенню через Христа усього людства від рабства диявола і дарування нам життя і вічного блаженства. Воскресіння Христове дає нам надію, що тілесна смерть не припиняє життя, а лише переносить наші безсмертні душі в те життя, якому немає кінця. Ось як звеличує Христове Воскресіння св. Іван Золотоустий у своїй проповіді на Пасху: «Де твоє, смерте, жало? Де твоя, аде, перемога? Воскрес Христос і ти провалився. Воскрес Христос і впали демони. Воскрес Христос і радіють ангели. Воскрес Христос і життя панує. Воскрес Христос і нема ні одного мерця в гробі, бо Христос воскрес із мертвих і став первістком померлих».

Читати далі