ВЕЛИКИЙ ПІСТ

Як і минулорічний, так і нинішній Великий піст буде для нас усіх, насамперед, постом жертовності. Бо війна накладає свій важкий відбиток на все, чого торкається. Вона може змінити форму, але не змінить суті посту: жертовність, посилена молитва, справи милосердя і самообмеження – заради духовного зміцнення, духовної підтримки, духовної перемоги. З цією метою будемо постувати і ми.

Нагадаємо, що Великий піст – найдовший у православній традиції. Він триває сім тижнів, або 48 днів. Останній тиждень посту називається Страсним (а кожен його день – Великим), а попередні тижні шість тижнів – Святою Чотиридесятницею.

Правила Великого посту, яких ми нині дотримуємося, були встановлені в перших століттях, а закріплені та доповнені в монастирях Православної Церкви впродовж VI – XI століть. Ці правила призначені для всіх православних християн, а не лише для ченців.

Великий піст має винятковий устав богослужінь, серед його особливостей такі:

1. Повні Божественні літургії звершуються лише у суботні та недільні дні, а також у великі свята.

2. Літургія ранішеосвячених дарів звершується у середу та п’ятницю.

3. Три суботи Великого посту є поминальними (друга, третя і четверта).

4. У перші чотири дні Великого посту на Повечір’ї читається покаянний канон преподобного Андрія Критського. Ще раз повністю він читається ввечері середи п’ятого тижня посту.

5. Наприкінці кожного великопостового богослужіння з понеділка по п’ятницю, а також в перші три дні Страсного тижня – з доземними поклонами читається молитва святого Єфрема Сиріна, яка була укладена в IV столітті.

Блаженнійший Митрополит Епіфаній порівняв шлях посту зі шляхом співстраждання Ісусу Христу. Як страждав Христос? Невинно! Він страждав не за Свої провини, бо як Син Божий Він безгрішний і ніколи ніякого зла не вчинив. Нині весь український народ страждає в жахливих реаліях війни. Ці страждання теж невинні, бо ніякого зла український народ не вчинив росії, яка на нас напала і мучить. А відтак те, що ми зараз терпимо, з духовної точки зору є співстражданням Христу, тобто невинним стражданням.

Наші страждання великі, важким є і той хрест, який ми всі з вами несемо. Однак втіхою нам нехай буде усвідомлення того, що наші невинні страждання неодмінно увінчаються перемогою і славою вічною, як увінчалися ними і страждання Христові.

Тому зараз, розпочинаючи шлях Великого посту, ми повинні зміцнювати свої сили і надихатися усвідомленням неминучості перемоги правди, добра і світла. До Великодня – сім тижнів!

Джерело: Православна Церква України 

Розклад богослужінь

29 березня 2024 р. - П'ятниця.
17.00. Вечірня з чином Пасії.

30 березня 2024 р. - Субота.
Поминання померлих.
9.00. Літургія. ПАНАХИДА.
17.00. Вечірня.

31 березня 2024 р. - Неділя.
2-га неділя Великого посту. Глас 2. Свт. Григорія Палами.
9.00. Літургія. Молебень.
Поминання спочилих (ПАНАХИДА) не звершується.

 

Цікаво та актуально

 

  

 

 

 

Банківський рахунок Релігійної громади Свято-Миколаївської парафії (01 липня 2020 р.)
 
 



Збір коштів