24 ЛИПНЯ - СВЯТОЇ РІВНОАПОСТОЛЬНОЇ КНЯГИНІ ОЛЬГИ

Свята рівноапостольна княгиня Ольга – перша християнка на великокняжому престолі Києва. Вона була бабусею святого Володимира Великого, який хрестив всю Київську Русь, а тому прийняття нею віри Христової стало на той час символічною і визначальною подією.

Княгиня Ольга (у хрещенні Олена) увійшла в історію як смілива, розумна та вольова жінка, що правила Київською Руссю 17 років із часу загибелі свого чоловіка князя Ігоря Рюриковича до сходження на престіл сина Святослава. Є різні погляди щодо мотивів прийняття нею християнства, але її житття і літописні згадки засвідчують, що її величезна влада, зосереджена в руках, не завадила в пошуках сенсу буття і привела її до віри Христової.

Християнство мало глибокий вплив на життя княгині Ольги та держави, якою вона керувала. Вона багатьох киян навернула до нової на той час релігії, почала будівництво храмів у Києві, зокрема збудувала церкву в ім'я святителя Миколая на Аскольдовій могилі. Ставши християнкою, княгиня показала народові інший світогляд: творила милосердя, праведно судила, щедро винагороджувала, немічним допомагала, прохання та скарги вислуховувала.

Літописи свідчать, що духівником княгині був священник Григорій, з іменем якого пов’язують виникнення літописання на Русі. Навернути сина Святослава до християнства їй не вдалося, але її справу гідно продовжив онук Володимир.

Як свідчить літопис, свята княгиня Ольга була похована в Києві за християнським обрядом. Її онук Володимир Великий після спорудження ним Десятинної церкви урочисто переніс нетлінні мощі княгині Ольги до храму. Подальша їхня доля невідома.

У 1547 році свята рівноапостольна княгиня Ольга була канонізована, а дата її упокоєння відзначається як у Православній, так і в Католицькій Церкві.

Рівненська єпархія

Розклад богослужінь

29 березня 2024 р. - П'ятниця.
17.00. Вечірня з чином Пасії.

30 березня 2024 р. - Субота.
Поминання померлих.
9.00. Літургія. ПАНАХИДА.
17.00. Вечірня.

31 березня 2024 р. - Неділя.
2-га неділя Великого посту. Глас 2. Свт. Григорія Палами.
9.00. Літургія. Молебень.
Поминання спочилих (ПАНАХИДА) не звершується.

 

Цікаво та актуально

 

  

 

 

 

Банківський рахунок Релігійної громади Свято-Миколаївської парафії (01 липня 2020 р.)
 
 



Збір коштів