Неділя жінок-мироносиць

Неділя через 2 тижні після Пасхи називається неділею жінок-мироносиць. Цього дня Церква згадує людей, які зберегли вірність Ісусу Христу – своєму Господу та Учителю – в той час коли Його найближчі учні-апостоли розбіглися хто куди й переховувалися з остраху перед юдеями. Цими людьми, які залишилися поруч із Спасителем в часи Його хресних страждань та смерті, були Діва Марія та декілька жінок, а також два заможних чоловіки – праведні Йосиф Аримафейський та Никодим, які були таємними учнями Христа.

Ісуса Христа було розп’ято Великої П’ятниці напередодні юдейської Пасхи та поховано того самого дня. Жінки, що прийшли разом із Христом з Галилеї, стояли неподалік від хреста та дивилися за усіма подіями. Серед них були Марія Магдалина і Марія, мати Якова молодшого та Йосії, і Саломія. За розповіддю Євангелія від Луки, вони бачили, як тіло Спасителя було покладене у гроб. Повернувшись, вони підготували пахощі і миро, щоб помазати тіло Ісуса Христа, але наступним днем була субота – день спокою, тому вони у суботу, за заповіддю, спочивали, і пішли до гробу із пахощами рано вранці наступного дня. Таким чином, ці жінки-мироносиці стали першими свідками Воскресіння Христового. Вони принесли новину про Воскресіння – справжню Добру Звістку – і апостолам, що переховувалися. Ці жінки стали апостолами для апостолів.

Ісуса Христа було розп’ято Великої П’ятниці напередодні юдейської Пасхи та поховано того самого дня. Жінки, що прийшли разом із Христом з Галилеї, стояли неподалік від хреста та дивилися за усіма подіями. Серед них були Марія Магдалина і Марія, мати Якова молодшого та Йосії, і Саломія. За розповіддю Євангелія від Луки, вони бачили, як тіло Спасителя було покладене у гроб. Повернувшись, вони підготували пахощі і миро, щоб помазати тіло Ісуса Христа, але наступним днем була субота – день спокою, тому вони у суботу, за заповіддю, спочивали, і пішли до гробу із пахощами рано вранці наступного дня. Таким чином, ці жінки-мироносиці стали першими свідками Воскресіння Христового. Вони принесли новину про Воскресіння – справжню Добру Звістку – і апостолам, що переховувалися. Ці жінки стали апостолами для апостолів.

На вечірній службі під неділю жінок-мироносиць читається уривок з останньої глави Євангелія від Марка. Тут тричі підкреслюється, як апостоли спочатку не повірили звістці про Воскресіння. Спочатку приходить Марія Магдалина і говорить, що Ісус воскрес – і їй не вірять. Потім приходять двоє, що йшли до селища та зустріли воскреслого Ісуса, – і їм не вірять. Нарешті, Сам Ісус з’являється одинадцяти апостолам та докоряє їм за невірство і твердосердя, що “вони не йняли віри тим, хто воскреслого бачив Його”. За тиждень перед цим Церква згадувала, як Христос явився учням в присутності апостола Фоми, який казав, що не повірить, аж доки сам не побачить Ісуса воскреслого. Проте, за розповіддю Марка, такого запевнення у вірі потребували усі апостоли.

Чому ж спочатку не вірували апостоли? Уявимо, чи змогли б ми повірити, якби хтось прийшов і сповістив нам про те, що аж ніяк не може статися за усіма законами природи? Визнати, що Ісус Христос воскрес – це дуже серйозно. Адже якщо Він воскрес – то все змінюється. Воскресіння Христове – це вибух у свідомості. Неможливо увірувати, тобто переконатися, що Христос воскрес – і продовжувати жити, як раніше.

“Ось, творю усе новим…”, – каже Господь. Для більшості з нас християнство – далеко не нова “релігія”. За дві тисячі років християнство встигло одягтися у пишні важкі ризи візантійського, а потім і руського благочестя. Різні “народні традиції”, що часто на повірку виявляються пережитками язичництва чи марновірством, та тяжкі фоліанти “духовної літератури” різної якості заслоняють від нас Новий Завіт. Євангеліє – книга, яку частіше цілують, ніж читають… Проте варто тільки розкрити для себе Новий Завіт, прочитавши його свіжим поглядом, та замислитися про те, що це ж усе серйозно – і є шанс почути Звістку про Того, Хто може зробити новим і мене, сьогодні.

Джерело: https://www.preobraz.kiev.ua/2016/05/nedilya-zhon-myronosyts/

 

Розклад богослужінь

29 березня 2024 р. - П'ятниця.
17.00. Вечірня з чином Пасії.

30 березня 2024 р. - Субота.
Поминання померлих.
9.00. Літургія. ПАНАХИДА.
17.00. Вечірня.

31 березня 2024 р. - Неділя.
2-га неділя Великого посту. Глас 2. Свт. Григорія Палами.
9.00. Літургія. Молебень.
Поминання спочилих (ПАНАХИДА) не звершується.

 

Цікаво та актуально

 

  

 

 

 

Банківський рахунок Релігійної громади Свято-Миколаївської парафії (01 липня 2020 р.)
 
 



Збір коштів