ВЕЛИКИЙ ПІСТ

⚜️Дехто вважає, що піст корисний лише для сильних духом і здорових тілом людей. А в сучасному житті, при його шаленому темпі й високому рівні стресовості та захворюваності, постування не є доцільним, бо воно нібито негативно впливає на самопочуття людини. Таке твердження є помилковим із багатьох причин.

⚜️Найперше варто розуміти, що піст – це не лише добровільна відмова від певного роду їжі. Це найперше боротьба з гріхом через стримування та обмеження власних бажань заради духовного зростання. Певний раціон їжі не є метою посту, а лише засобом її досягнення. Як кажуть святі отці: ми постуємо тілом, щоб було легше постувати душі. Тому головними обмеженнями під час посту є обмеження власних бажань та стримування негативних почуттів, роздратування, злослів’я, засудження інших, гніву, а також віддалення від зла, чвар, неправди.

⚜️Піст унікальний тим, що може вказати нам на наші внутрішні проблеми. Він – наче ліхтарик, який у темних закутках душі освітлює всі наші вади та рани, на які треба звернути увагу і які потрібно лікувати. А найкращі ліки для душевних ран – це щире покаяння, молитва та добрі справи. Вони допоможуть віднайти правильний шлях до самовдосконалення і дадуть сили подолати всі тимчасові труднощі.

⚜️Апостол Павло писав: «Усе менi дозволено, та не все корисне; все менi дозволено‚ та нiщо не повинне володiти мною» (1 Кор. 6: 12). Тобто, Господь дав людям великий дар свободи та можливість самостійно обирати добро і добровільно відкидати зло, приймати те, що є корисним, а що є шкідливим – відкидати. В цьому сенсі обмеження у їжі є найпростішим вибором, адже ми беремо владу над своїм тлінним тілом, контролюємо його і таким чином зміцнюємо власну силу волі, свій дух. Неможливо дотримуватися лише «духовного посту», не вміючи приборкати навіть свій шлунок, задовольняючи гріховну пристрасть чревоугодництва, а від неї – й інші. Тож, коли ми постуємо тілом, то допомагаємо та навчаємо постувати свою душу – і так вдосконалюємося, очищуємося, оновлюємося.

⚜️Щодо обмеження у їжі варто додати також те, що лікарі-дієтологи наводять багато переконливих доказів користі для фізичного здоров’я та довголіття тимчасового утримання від певного роду їжі. А зважаючи на те, що в сучасному світі можна придбати або виростити для себе різноманітні овочі, фрукти, ягоди, трави тощо, а також те, що в Інтернеті можна знайти безліч рецептів пісних страв, стає очевидним, що піст – це не лише корисно, але і дуже смачно!

⚜️Отже, шкідливі для здоров’я не піст, а вседозволеність, не стримання, а надмірність, не тиша, а хаос. Душевного спокою та рівноваги не можна досягти без фізичного спокою та позбавлення від усього зайвого, що обтяжує та відволікає. Спробуйте зменшити інформаційний шум (від телевізора, радіо, музики, смартфону…), побудьте наодинці з собою та з Богом, приділіть час рідним, дітям, батькам, друзям, допоможіть тим, хто цього потребує, знайдіть час на те, на що раніше його не вистачало, – і ви помітите, як оздоровлюєтеся, виліковуєтеся, знаходячи всередині та навколо себе втрачену гармонію. Піст – це ніяк не шкода, це необхідна користь для кожного. І хто розпочав цей шлях, головне, не сходити з нього. А якщо трапляються падіння, то треба знаходити сили, підводитися і крокувати далі. Адже йти до спасіння ніколи не пізно! 
2021-03-16
 

Дорогі брати і сестри, ми входимо у період Великого посту, у час нашого духовного підготування до найвеличнішого свята – світлого Христового Воскресіння. Цьогоріч піст триватиме з 15 березня по 1 травня. Загалом, він складається з двох частин: Чотиридесятниці і Страсної седмиці, під час якої ми згадуємо страждання Сина Божого заради спасіння людства.

Перший тиждень Чотиридесятниці вводить нас у піст, зокрема, і Великим покаянним каноном преподобного Андрія Критського, який лунатиме у храмах від цього понеділка до четверга. Це унікальне великопісне богослужіння проводить людську душу стежкою каяття через біблійні образи від Старого до Нового Завіту.

За встановленою церковною практикою, впродовж посту християни утримуються від їжі тваринного походження, розваг, нестриманості та того, що володіє людиною і може бути предметом певної залежності. Натомість, більше часу присвячується молитві та богослужінням. Варто зазначити, що обмеження в їжі залежать від стану кожної людини. Дехто потребує вживання риби та олії (крім середи і п’ятниці). Також з благословіння священика піст може послаблюватись, зважаючи на захворювання, похилий чи малий вік, важку фізичну працю чи вагітність.

Звернімо увагу на те, з якими намірами ми розпочинаємо святу Чотиридесятницю. Утримання в їжі в період посту потрібні, однак самі по собі вони не є метою. Тілесний піст є засобом, за допомогою якого ми вдосконалюємо свою душу та поборюємо залежність від гріха. Піст – це період розквіту духовної складової людини над вимогами тіла, тож не може бути зведеним лише до обмежень у їжі. Святитель Іоан Золотоустий так говорить про справжню сутність посту: «Хто обмежує піст лише утриманням від їжі, той вельми безчестить його. Не тільки вуста повинні поститися, – ні, нехай постять і око, і слух, і руки, і все наше тіло».

Тож розпочнімо шлях Великого посту зі світлом у серці, із благими намірами – покаяння, стриманості та смирення. Утвердімося в них, через добрі справи, щоб, отримавши прощення, гідно та з Божим благословінням зустріти свято Воскресіння Христового. 
 
 
 
 
 

 

 

Розклад богослужінь

29 березня 2024 р. - П'ятниця.
17.00. Вечірня з чином Пасії.

30 березня 2024 р. - Субота.
Поминання померлих.
9.00. Літургія. ПАНАХИДА.
17.00. Вечірня.

31 березня 2024 р. - Неділя.
2-га неділя Великого посту. Глас 2. Свт. Григорія Палами.
9.00. Літургія. Молебень.
Поминання спочилих (ПАНАХИДА) не звершується.

 

Цікаво та актуально

 

  

 

 

 

Банківський рахунок Релігійної громади Свято-Миколаївської парафії (01 липня 2020 р.)
 
 



Збір коштів